Dezvoltarea și punerea în aplicare a unui centru de competență în domeniul cancerului axat pe îmbunătățirea gestionării pacienților cu cancer prin dezvoltarea de programe integrate bazate pe progresele recente în medicina personalizată, telemedicină, caracterizarea tumorală moleculară, sisteme de imagistică și inteligență artificială.
Obiectivele specifice ale acestui proiect complex sunt:
1. Crearea unei rețele naționale de centre (National Cancer Research Network) implicate în managementul pacientului oncologic, atât cu activitate economică de rutină (activitate medicală), cât și cu activitate de cercetare, dezvoltare și inovare. Aceste activități sunt strâns corelate și interdependente, în special în medicină. În cadrul acestei rețele vor funcționa și instituții de prestigiu din domeniul cercetării din țară, care nu au ca activitate economică de bază activitatea medicală. Scopul acestui consorțiu este de a permite colaborarea și accesul la bogăția de cunoștințe dezvoltate de CNCC pentru toți partenerii și colaboratorii care sunt implicați în depistarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților cu cancer.
2. Consolidarea capacității instituționale de îmbunătățire a colectării de date de calitate privind cancerul în rețeaua adigitizată a registrelor regionale ale cancerului, pentru o mai bună administrare a asistenței medicale oncologice și a strategiei de sănătate publică. Prin dezvoltarea acestei abordări CNCC va dezvolta și implementa studii clinice și epidemiologice regionale/naționale pentru a răspunde întrebărilor științifice/medicale actuale legate de cancerele rare sau greu de tratat și va concepe noi instrumente avansate de cercetare pentru terapia personalizată în cancerele rare și/sau greu de tratat.
3. Dezvoltarea unei platforme digitale de colaborare ca sprijin al CNCC pentru accelerarea transformării digitale a cercetării, inovării și sistemelor de sănătate. O parte a colaborării digitale este reprezentată de dezvoltarea „Dosarului electronic” al pacienților cu cancer care poate fi accesat și transferat în condiții de siguranță între spitale sau către pacient la cererea acestuia. Pentru a îmbunătăți gestionarea cancerului de la diagnostic la tratament, este prevăzută implementarea unor rute eficiente ale pacienților care să respecte principiile epidemiologice.
4. Dezvoltarea și punerea în aplicare a modulului „Tumor Board virtual și distribuit”. Vor fi definite și validate protocoale digitalizate actualizate pentru tratamentul cancerului pe baza ghidurilor ESMO și NCCN, pentru localizarea inclusă în Planul național de control al cancerului (pulmonar, mamar, ginecologic etc.). Se vor utiliza algoritmi de ultimă generație de inteligență artificială și machine learning pentru interpretarea imaginilor și a datelor video, explicabilitatea DL, analiza datelor, vizualizarea și inclusiv datele moleculare vor fi integrate în decizia clinică.
5. Dezvoltarea unui serviciu „Tumor Molecular Board” (TMB) ca suport pentru medicina personalizată,prin analizarea și includerea datelor genetice și omice în selectarea celei mai potrivite terapii țintite. Rolul echipei TMB este de a ghida oncologii în selectarea și evaluarea opțiunilor de tratament pe baza fenotipurilor genetice și histologice specifice tumorii. Tehnologiile de ultimă oră (NGS, microarray) și panouri specifice de cancer TruSight atât pentru alterările germinale, cât și pentru cele somatice (biopsie tisulară/lichid) vor fi utilizate pentru a defini cel mai potrivit tratament pe baza fenotipurilor tumorale specifice.
6. Evaluarea factorilor genomici și moleculari alături de determinanții sociali ai sănătății pentru estimarea precisă a riscului individual de boală.
7. Studii combinatorii bazate pe informații critice din baze de date pentru identificarea și angajarea partenerilor-cheie în prevenirea primară personalizată pentru pacienții cu cancer și definirea strategiilor de personalizare a programelor de diagnostic precoce pentru a facilita programele de cercetare și meta-analizarea rezultatelor vor fi efectuate de consorțiul CNCC.
8. Dezvoltarea unei abordări integrate bazate pe patologia digitală și profilurile biomarkerilor pentru a îmbunătăți acuratețea pentru diagnosticul precoce și predicția metastazelor la pacienții cu cancer. Identificarea de noi biomarkeri pentru diagnosticul precoce, prognosticul și predicția tratamentului reprezintă o provocare continuă pentru îmbunătățirea gestionării pacienților cu cancer. Ca parte a obiectivelor sale, consorțiul CNCC se concentrează pe identificarea de noi biomarkeri specifici pentru cancer prin screeningul atât al probelor de biopsie tisulară, cât și al celor lichide.
9. Dezvoltarea biomarkerilor de durere pe bază de neuroimagistică pentru terapia personalizată a durerii la pacienții cu cancer – utilizând evaluarea integrativă clinică și pe bază de neuroimagistică a durerii, vor fi identificați biomarkerii neuroimagistici potențiali pentru diagnosticarea obiectivă a durerii. În cele din urmă, va fi evaluat potențialul predictiv al markerilor neuroimagistici pentru terapia personalizată a durerii.
10. Îmbunătățirea calității îngrijirii cancerului prin evaluarea cuprinzătoare a experienței de asistență medicală a pacienților cu cancer- se va efectua o evaluare cuprinzătoare a experienței de asistență medicală a pacienților cu cancer, utilizând un chestionar nou bazat pe cercetarea formativă. Datele individuale din chestionarul privind experiența de asistență medicală vor fi integrate în dosarul electronic de sănătate al pacientului, dezvoltat în cadrul CNCC.
11. Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer prin îngrijiri paliative precoce și măsuri de susținere – studiile intervenționale vor explora impactul unei noi paradigme de îngrijiri paliative asupra calității vieții pacienților cu cancer și vor fi elaborate noi orientări pentru practică.
12. Diseminarea rezultatelor cercetării, activități de sprijin și implementarea obiectivelor misiunilor UE de cancer în cadrul Horizon Europe în România. Deoarece proiectul își propune să dezvolte o rețea digitalizată pentru îmbunătățirea managementului pacienților cu cancer pe baza îmbunătățirii îngrijirii spitalicești a acestora și a dezvoltării unor proiecte de cercetare colaborativă de ultimă generație, va fi disponibilă o pagină web cu toate protocoalele dezvoltate; de asemenea, este planificată comunicarea periodică către un public mai larg prin social media, TV și comunicate de presă, pe parcursul implementării proiectului. Pentru aducerea de noi date în vederea identificării de noi biomarkeri pentru diagnosticul precoce și predicția tratamentului, va fi dezvoltat un hub științific, prin colaborarea cu toți partenerii din consorțiu, și nu numai, pentru identificarea de noi oportunități și granturi de finanțare pentru extinderea rețelei PNCC către viitorii parteneri. Consorțiul CNCC va propune cel puțin o propunere de proiect în cadrul programului Horizon Europe-Work Programme 2023-2024, Mission of Cancer, în competițiile HORIZON-MISS-2023-CANCER-01-01 și/sau HORIZON-MISS-2023-CANCER-01-02. Pe parcursul implementării acestui proiect, diseminarea și formarea personală vor fi promovate în mod activ. Rezultatele științifice dobândite în cadrul proiectului vor fi prezentate în cadrul unor congrese și conferințe naționale și internaționale și vor fi publicate în reviste cu impact ridicat, cu acces deschis și evaluate de colegi.
Date contact
Institutul Oncologic
Prof. Dr.I. Chiricuta
Str. Republicii nr. 34-36
RO-400015 Cluj-Napoca.
cod fiscal 4547125
Compartiment Relații Publice
email: relatiipublice@iocn.ro
Tel: 0743124005